Domo-kun Staring -->

15 November 2015

Tutorial Setting Emergency Contact Untuk Pengguna Android ^_^

Assalamualaikum semua !

Btw dah lama nak buat tutorial ni tapi baru harini teringat. btw taktahu la kot orang lain pun dah tahu ke kan hahahaha

mesti pernah nampak mana2 blog post pasal contact kecemasan utk Iphone user je kan, mesti pernah baca kan.. Anda bukan iphone user? usah kecewa seh! Android user pun boleh settingkan ala ala macam iphone user tu. 

siyes boleh dan berkesan !

btw untuk apa kita setting number emergency ni?

in case mana tahu kita eksiden atau apa2 yg berlaku contoh hp kita tercicir kat mana2 pastu yang jumpa tu berniat suci murni nak pulangkan balik hp korang tu kan. tapi sebab hp korang ada password, so xleh nak tahu data peribadi at least number mak ayah korang kalau jadi pape kan, so cara ni berkesan la. even ada number yang paling penting macam mak atau ayah atau adik beradik, tak pun husband korang/ wife korang pun dah membantu bagi si niat berjiwa murni ni. Alhamdulillah kalau orang tu berniat baik kan. :)

okey kat sini nak bagi tau cara cara nya hehehe


1. korang pegi masuk kat Contact hp korang.


2. okey. kat sini nampak icon Group yang aku kotakkan merah tu kan? tekan kat situ. nanti dia kuar yang macam kat bawah ni.



3. okey nampak ICE - Emergency Contacts ? tekan kat situ ye. 



4. nampak kan kosong? tekan kat button add contact  macam kat bawah ni yang aku kotakkan merah tu.


bila dah tekan. dia akan kuar yang ni


so then pilih antara 2 tu. kalau contact yang korang nak add tu dah lama save, tekan Select Contact je. Kalau baru nak save, tekan Create Contact.


so kalau tekan Select Contact , dia akan kuar Contact korang. macam aku, aku add mak aku la especially kan. hehe so dah setel korang select contact tu korang tekan done kat atas tu.


lepas siap add contact tu dia akan kuar macamni. hehe. okey dah setel. 

so kalau nak check ada ke tak benda yang kita buat ni, step kat bawah ni yea syg syg ^_^


okey. korang lock hp korg macam biasa. haha aku pakai pattern gini so nampak mcm ni la kan. sorry kena padam sikit gambar tu sbb hodoh muka sendiri hahahahahahaha and korang tekan kat Emergency Call macam yg aku kotakkan merah tu.

lepas dah tekan tu dia akan kuar yang ni.

okey. nampak apa yang aku kotakkan merah tu? tekan kat situ naaa ~


okey lastly dia akan kuar la contact yang korang dah add tu. Senang je kan? Simple. haha siapa kata android xbagus? bagus jugak ada function gini kan.

so ni je tutorial aku hehehe byee nak sambung otp ngn cik abg heheh wasalam~

No comments:

 
EikaSchapika | Official Blog . Copyright 2016© . All Right Reserved®
Domo-kun Staring